Αισιοδοξία παρά τον αποκλεισμό

Του Κωνσταντίνου Κοϊβέρογλου

Το πρώτο επίσημο παιχνίδι, την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023 στο δημοτικό αθλητικό κέντρο «Αλεξάνδρα Δήμογλου», της ομάδας καλαθοσφαίρισης γυναικών των «Πανθήρων» Καβάλας, ήταν δύσκολο τεστ. Απέναντι στον Παναθλητικό, από τις Συκιές Θεσσαλονίκης, παρά την ήττα με σκορ 94-68 και τον αποκλεισμό από την διοργάνωση του κυπέλλου Ελλάδας, πήρε καλό βαθμό στο πρώτο τεστ. Η τελική διαφορά των 26 πόντων διαμορφώθηκε στην τελευταία περίοδο, στην οποία οι παίκτριες των «Πανθήρων» δεν είχαν περισσότερες δυνάμεις, για να ανταπεξέλθουν στο ιδιαίτερα πιεστικό αμυντικό παιχνίδι του Παναθλητικού και για να σταματήσουν το «θωρηκτό» της φιλοξενούμενης ομάδας, την σέντερ Σεκούιλα, που σημείωσε 26 πόντους και πήρε 15 ριμπάουντ! Πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποίησε και η Χωλοπούλου, με 24 πόντους και 7 τελικές πάσες.

Οι δύο πρώτες περίοδοι του παιχνιδιού ήταν αμφίρροπες, παρά την διψήφια διαφορά στο σκορ, που «έχτισε» στην 2η περίοδο ο Παναθλητικός.

Οι παίκτριες των «Πανθήρων» δυσκολεύονταν πολύ να κυκλοφορήσουν την μπάλα στην επίθεση, λόγω της έντονης πίεσης (σ.σ. στο όριο του φάουλ) των αντιπάλων τους. Μεγαλύτερη δυσκολία είχαν να βρούνε μακρινά σουτ. Μάλιστα, το πρώτο εύστοχο σουτ τριών πόντων σημειώθηκε από την Παναγιωτίδου στην εκπνοή της 2ης περιόδου (buzzer beater) και έκανε το σκορ 38-50.

Με το εύστοχο τρίποντο της Παναγιωτίδου και με «σερί» 10-0 στην αρχή της 3ης περιόδου, οι «Πάνθηρες» βρέθηκαν από το -15 (35-50) στο -2 (48-50) και λίγο αργότερα 50-52. Στο σημείο εκείνο, ο Παναθλητικός σκόραρε δύο διαδοχικά καλάθια ψυχολογίας, ένα «τρίποντο» και ένα καλάθι δύο πόντων και το σκορ έγινε 50-57. Και με ένα ακόμα «μεγάλο τρίποντο» στην λήξη της 3ης περιόδου, απέκτησε προβάδισμα εννέα πόντων (66-57).

Στην 4η περίοδο, οι παίκτριες του Παναθλητικού μπήκαν πολύ δυνατά στην άμυνα και με την Σεκούιλα «αιχμή του δόρατος» στην επίθεση, προηγήθηκαν 81-59 και στην συνέχεια 94-66, αφού οι «Πάνθηρες» δεν μπόρεσαν να ακολουθήσουν στον ίδιο ρυθμό. Να αναφέρουμε πως στην αρχή του β΄ ημιχρόνου, που οι «Πάνθηρες» μείωσαν την διαφορά στο ένα καλάθι, έπαιξε ρόλο το «τρικ» που επέλεξε ο προπονητής τους, Αρίστιππος Χαντέλης, στην άμυνα. Συγκεκριμένα, έβαλε μία παίκτρια, την Παναγιωτίδου, να ακολουθεί παντού την Σεκούιλα, ενώ οι υπόλοιπες αμύνονταν σε μία «ανοιχτή» ζώνη. Οι παίκτριες του Παναθλητικού «υποχρεώθηκαν» σε βιαστικές και άστοχες προσπάθειες τριών πόντων, που δημιούργησαν εκνευρισμό στην επίθεση και απώλεια της συγκέντρωσης στην άμυνα. Επίσης, στην 4η περίοδο, ο πρώτος διαιτητής του αγώνα απέβαλε, ορθώς, με δύο τεχνικές ποινές τον προπονητή του Παναθλητικού, ο οποίος διαμαρτυρόταν συνεχώς για τις υποδείξεις φάουλ στις παίκτριες του. Στην επόμενη φάση της διοργάνωσης του κυπέλλου, των 16 ομάδων, ο Παναθλητικός θα «διασταυρωθεί» με τον ΠΑΣ Γιάννινα.

Το σκορ ανά περίοδο του αγώνα ήταν: 17-23, 21-27, 19-16, 11-28 και οι συνθέσεις των ομάδων οι ακόλουθες:

Πάνθηρες Καβάλας

Λυκάκη 10, Δασκαλοπούλου, Μαραβέγια 4, Πιστιόλα, Τσάντα 17(2 τρίποντα), Τριανταφύλλου 10, Παναγιωτίδου 7(1 τρ.), Γαϊτάνη 14(1 τρ.), Πετρουσέφσκα 2, Μαμαλίγκατζη 4, Συροπούλου, Παπαδοπούλου.

Παναθλητικός

Ντάλα 10(2 τρ.), Καμπερίδου 8, Κοφινά 11(2 τρ.), Τσινασλανίδου 4, Σεκούιλα 26(1 τρ.), Όμο, Παντώτη 3(1 τρ.), Αδαμίδου, Σαββίδου, Χωλοπούλου 24, Σύρπα 7.

πηγή:
https://www.k-tipos.gr/%cf%80%ce%ac%ce%bd%ce%b8%ce%b7%cf%81%ce%b5%cf%82-%cf%80%ce%ae%cf%81%ce%b1%ce%...