Καλαθοσφαίριση Γυναικών και επαρχία: Δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο.

Καθώς σήμερα, Κυριακή 02/04, το φετινό πρωτάθλημα της Α2 Γυναικών οδεύει προς την τελική του ευθεία, κλείνουμε από την πλευρά μας το φετινό όμορφο ταξίδι με ένα σύντομο μήνυμα και ταυτόχρονα προβληματισμό για το αγαπημένο μας άθλημα και τις αντικειμενικές δυσκολίες του στην επαρχία.

Οι Πάνθηρες για πρώτη φορά έθεσαν τον στόχο της ανόδου στην Α2 εθνική κατηγορία του μπάσκετ γυναικών, την αγωνιστική περίοδο 2019-20. Συγκροτώντας μια έμπειρη, πλήρη και πολύ ανταγωνιστική ομάδα, αναδείχθηκαν πρώτοι στο τοπικό πρωτάθλημα της ΕΚΑΣΑΜΑΘ και έτσι απέκτησαν δικαίωμα συμμετοχής στην νέα Α2 η οποία λόγω πανδημίας και αδυναμίας διεξαγωγής των αγώνων για την άνοδο σε αυτήν, διευρύνθηκε και διεξάχθηκε σε τέσσερεις ομίλους.

Σήμερα, με το πρωτάθλημα 2020-21 να διακόπτεται λόγω της πανδημίας και μετά από δύο πλήρη πρωταθλήματα 2021-22, 2022-23 με προγραμματισμένη μείωση ομάδων, μπορούμε εύκολα να κάνουμε δύο διαπιστώσεις που επιβεβαιώνουν το μέγεθος της προσπάθειας των Πανθήρων για την παραμονή τους στην Α2 :

  • Στην νέα Α2 Γυναικών η οποία θα διεξαχθεί την περίοδο 2023-24 με δύο ομίλους και 28 ομάδες, συνεχίζουν μόνο 7 ομάδες από την «επαρχία» (θα προστεθούν άλλες τρείς τον Ιούνιο μετά τους αγώνες ανόδου) και 18 ομάδες από Αθήνα-Πειραιά-Θεσσαλονίκη. Αποδεικνύεται έτσι η δυσκολία της «επαρχίας» να ανταγωνιστεί το «κέντρο» καθώς αυτό αξιοποιεί πολύ μεγαλύτερη δεξαμενή έμπειρων αθλητριών και ταυτόχρονα έχει πολύ μικρότερα έξοδα-κόστη λειτουργίας των ομάδων του. Οι άλλες 6 επαρχιακές ομάδες που παραμένουν μαζί με τους Πάνθηρες στην Α2 είναι όλες ομάδες από πόλεις-περιοχές με προϊστορία στην Α2 και στην Α1, ορισμένων εξ' αυτών μάλιστα πολύ σημαντική (Πανσερραϊκός, Πιερικός Αρχέλαος, Ολύμπια Λάρισας, Απόλλων Πτολεμαΐδας, ΣΚ Ιωάννινα, Δαναοί Άργους).

  • Στα τρία τελευταία πρωταθλήματα της Α2 αποχώρησαν ή υποβιβάστηκαν από την κατηγορία ούτε λίγο ούτε πολύ 20 ομάδες της «επαρχίας», δείχνοντας την δυσκολία για μια πόλη της περιφέρειας να συντηρεί ομάδα στην Α2 (Ασπίδα Ξάνθης, Ιερισσός Χαλκιδικής, Φίλιππος Βέροιας, ΑΓΕ Πιερίας, Λασσάνης Κοζάνης, Νίκη Βόλου, Έσπερος Λαμίας, Αργοναύτες Αγρινίου, Προμηθέας Πάτρας, Παναχαϊκή, Άρις Καλαμάτας, Άμιλλα Τρίπολης, Οίαξ Ναυπλίου, Αιγέας Χίου, Θησέας Παναγιούδας Λέσβου, Ιπποκράτης Κω, Ίκαρος Ικαρίας, Διαγόρας Ρόδου, Σαντορίνη και Αστέρας Καβάλας).

Οι Πάνθηρες με την τρίχρονη παρουσία τους απέδειξαν σε δύσκολες και ανταγωνιστικές συνθήκες τις ικανότητες τους στην «επιβίωση». Την νέα χρονιά πιο έμπειροι, ενισχυμένοι αθλητικά, διοικητικά και οικονομικά, με τους φιλάθλους στο πλευρό τους, θέλουν να αποδείξουν ότι τα καλύτερα έρχονται!